ברכות לזוכה במאמר החודש לינואר 2025, אילנה גור ממעבדתו של פרופ' יורם רייטר, שמאמרה התקבל לפרסום ב Life Sciences Alliance

27 מרץ 2025

מדובר בהישג מרשים שמסכם תקופה ארוכה של מחקר מעמיק. לרגל הזכייה, ביקשנו ממנה לשתף אותנו בכמה פרטים על העשייה המדעית במעבדה, על הגילויים שבמאמר, וגם קצת על עצמה.

אילנה, ספרי לנו בקצרה על עצמך. מה למדת, איך הגעת לתחום הזה, ואיפה את היום?
אני בוגרת הפקולטה בה ביצעתי פרויקט מחקר ואח"כ מסלול ישיר לדוקטורט במעבדת רייטר. כיום חוקרת בחברת Pluri שעוסקת ביישומים ביוטכנולוגיים שונים של תאי סטרומה המופקים מהשליה.

במה עוסקת מעבדת רייטר באופן כללי?
אימונולוגיה מולקולרית ואימונותרפיה של סרטן ומחלות אוטואימוניות. גשר בין מחקר בסיסי למחקר תרגומי לקליניקה.

ספרי לנו על המאמר שזכה: מה הייתה שאלת המחקר המרכזית, מה גילית, ומה היה מרגש או מפתיע בתהליך?
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית הנגרמת מתאי T אוטוראקטיביים התוקפים את מערכת העצבים המרכזית. הטיפולים הקיימים מדכאים את כל מערכת החיסון, ולכן נדרשת גישה ממוקדת יותר.
המחקר מציע שימוש בנוגדני TCRL לחסימת אפיטופים ספציפיים המוצגים על ידי תאים מציגי אנטיגן (APCs). נוגדנים אלו פועלים בשני אופנים: חסימת אינטראקציות בין תאי T לAPCs ואלימינציה של APCs ספציפיים. תוצאות המחקר מראות כי נוגדני TCRL יכולים לזהות ולהרוג APCs ספציפיים, לעכב הפעלת תאי T אוטוראקטיביים, ולהפחית את חומרת המחלה במודל עכברי. ממצאים אלו מצביעים על הפוטנציאל של נוגדני TCRL כטיפול חדשני לטרשת נפוצה וככלי מחקרי.

מה החשיבות של התגלית? אילו כיוונים או יישומים עתידיים המחקר שלך עשוי לפתוח? איך אתך רואה את השפעתו על התחום בשנים הקרובות?
התגלית בעלת פוטנציאל רב בפיתוח תרופות חדשניות למחלות אוטואימוניות כמו גם פיתוח כלים מחקריים חדשניים בתחום.

איך את שומרת על איזון בין בית לעבודה? יש לך טיפ שעוזר לשלב בין החיים האישיים למחקר?
הכי חשוב זה להחליט מה חשוב לך 😉 לכל אחת יש סדר עדיפויות, שאיפות ורצונות שונים בחיים. לכן קודם כל- החליטי מהו סדר העדיפויות שלך ותשאפי לממש אותו. שנית, דעי לתת את מלוא תשומת הלב שלך לרגע בו את נמצאת- כלומר כשאת בעבודה, תהיי 100% בעבודה, וכשאת בבית תהיי 100% בבית.

לינק למאמר: https://doi.org/10.26508/lsa.202402996
לינק לדף של פרופ' יורם רייטר: https://did.li/xU5CN
לינק לאתר מעבדת רייטר: https://reiter.net.technion.ac.il/

זמינים עבורכם גם ברשתות החברתיות