17 יוני 2021

בוגר תואר ראשון בביוכימיה מולקולרית בפקולטה
כיום סטודנט במסלול הישיר לדוקטורט במעבדת פוקס בפקולטה לביולוגיה

מה אתה חוקר?

במעבדה בה אני עובד, מעבדתו של פרופ' ירון פוקס, אנו חוקרים כיצד תאי גזע בוגרים מתפקדים בגופם של יונקים, ומה הם המנגנונים המולקולריים המכתיבים את יכולת הישרדותם. רוב התאים בגופנו ממלאים תפקיד פונקציונאלי כלשהו: תאי אפיתל המעי סופגים חומרי גלם במערכת העיכול, תאי עצב בעין קולטים אור וממירים אותו לאותות חשמליים, וכדומה. בהקשר זה, תאי גזע בוגרים הם שונים ומיוחדים: לרוב הם מצויים במצב רדום, אינם מתחלקים ואינם ממלאים תפקיד פונקציונאלי. אך בהינתן האות המתאים, בהתעוררותו של צורך ביצירת תאים חדשים – מתחלקים תאי הגזע ומתמיינים לצורה בוגרת ופונקציונאלית ובכך מאפשרים את המשך התפקוד התקין של הרקמה בה הם מצויים. במחקר שלי, אני חוקר כיצד תאי גזע של מלנוציטים (תאים המייצרים הפיגמנט "מלנין") מפעילים מערכות בקרה ייחודיות על מנת לשמר את הישרדותם בזקיק השערה. אובדנם של תאים אלו, יגרע מיכולת זקיק השערה לייצר מלנין ויגרור גדילה של שערה לבנה.

מה הרקע שלך…?

ביצעתי תואר ראשון ב"ביוכימיה-מולקולרית" בטכניון. מגיל צעיר תמיד נמשכתי למדעי החיים והיה לי ברור שזה מה שאלמד. במהלך התואר הראשון, השתלבתי בתוכניות מחקר שהפקולטה לביולוגיה הציעה וכך נחשפתי בין היתר למעבדה בה אני חוקר כיום. מיד בתום לימודי התואר הראשון, הצטרפתי למעבדה זו כסטודנט לתואר שני. המחקר המעניין והכלים המתקדמים בהם אנו עובדים לא השאירו לי צל של ספק שזה המקום הנכון עבורי ולכן המשכתי למסלול ישיר לתואר דוקטור במעבדה זו.

כיצד הגעת לפקולטה…?

האמת היא שלא ידעתי שאני רוצה ללמוד את מה שלמדתי. שקלתי בכלל להתחיל תואר בהנדסה ביו-רפואית. למזלי, השכן שלי בזמנו היה ביוכימאי, פרופסור מהפקולטה לכימיה בטכניון, ובערך שנה לפני שהתחלתי את לימודיי ישבנו ודיברנו. אחרי השיחה הבנתי שאם מה שאני שואף לעשות זה מחקר במדעי החיים, ואני רוצה ללמוד תארים גבוהים לאחר מכן – הדבר הנכון עבורי הוא לבצע תואר שיהווה עבורי מקפצה מהירה ואיכותית לנקודת המחקר. הוא חשף בפני את מסלול "ביוכימיה מולקולרית" – מסלול המשותף לפקולטה לכימיה וביולוגיה ותוכנית הלימודים שלו היא הלכה למעשה התכה של המקצועות המעניינים ביותר מכל אחת מתוכניות הלימוד לכימיה וביולוגיה. בסופו של תואר תלת שנתי זה, היה ברשותי סט כלים עשיר ביותר שמשמש אותי כל יום במחקר במהלך הדוקטורט.

טיפים לאיך אני מאזן…

הסוד הוא ללכת ללמוד ולחקור את מה שאתה אוהב. ברגע שהנפש מסופקת מהעשייה ומהדרך שבחרת, כל השאר מסתדר. כמובן שגם מזל חשוב – ואני זכיתי בבת-זוג מדהימה שתומכת בדרך אותה אני עושה ומאמינה בחשיבות של השקעה במחקר גם כן. בסופו של דבר אין תשובה אחת לגבי האיזון הנכון, הוא שונה עבור כל אדם. לא לכולם מתאים הנתיב המחקרי, הוא מאד דרשני ולעיתים דורש המון על חשבון החיים האישיים.

טיפ לסטודנט המתחיל

הכל אתה יכול. כל מקצוע הוא קשה בעיקר כי הוא משהו חדש שלעולם לא נתקלת בו – אך הוא אינו "בלתי-אפשרי". זה בידיים שלך לקבל את הבחירות הנכונות שיובילו אותך להצלחה! אני מאמין גדול שהדבר הכי חשוב זה לבחור להתעסק במשהו שיש לך תשוקה לגביו. ברגע שאתה אוהב את מה שאתה לומד, הנפש תתמודד עם המכשולים הכי קשים על מנת להצליח.

זמינים עבורכם גם ברשתות החברתיות