09 אוגוסט 2021

מה אתה חוקר?

כיום אני עובד במעבדתו של פרופ' אריאל קפלן, לקראת תואר שני שאתחיל באוקטובר הקרוב.

מעבדתו של פרופ' קפלן מתעסקת בביופיזיקה – שימוש בשיטות פיזיקליות ומכשור טכנולוגי מתקדם וייחודי (שכולו נבנה ותוכנן כאן בפקולטה!) במטרה לענות על שאלות ביולוגיות שונות ומגוונות. המיקוד במעבדה הוא מחקר ברמת המולקולה הבודדת – באופן שמאפשר קבלת תובנות מדהימות הנוגעות לאינטראקציות בין רכיבים ביולוגיים שונים (למשל – DNA ופקטורי שעתוק).

השילוב בין הביולוגיה והפיזיקה היה לי קצת מוזר בהתחלה, ותמיד חשבתי שזה שני תחומים במדע שלא יודעים לתקשר ביניהם. אחרי שנחשפתי לתחום הזה – גיליתי שדווקא מתוך השילוב הזה יכולות להתקבל תשובות שלא היינו יכולים לגלות בדרכים הביולוגיות ה"סטנדרטיות". ומעבר לכך, גיליתי כמה זה מגניב! לא בכל יום יוצא לי לתפוס מולקולת DNA אחת ויחידה באמצעות מלכודות לייזר!

מה הרקע שלך במעבדה וכיצד התגלגלת לתחום המחקר שלך כיום?

אל מעבדתו של פרופ' קפלן הגעתי אחרי שעשיתי את הקורס "ביופיזיקה מולקולרית" – קורס בחירה פקולטי שניתן ללמוד במהלך התואר הראשון, והועבר ע"י פרופ' קפלן. במסגרת הקורס יצא לי להיחשף לעולם הביופיזיקה, על שיטות המחקר השונות, המידול הפיזיקלי של מערכות ביולוגיות, ולמחקרים המתבצעים במעבדה.

כבר במהלך הקורס היה לי ברור שהתחום מעניין אותי מאד, ושמחתי על כך שיכולתי להכיר אותו בצורה כזאת.

כיצד הגעת לפקולטה לביולוגיה בטכניון?

התקבלתי ללימודי תואר ראשון בטכניון במסגרת "תכנית רוטשילד למצוינים" – כאשר במסגרתה לא התחלתי את הלימודים תחת תואר מסוים (אלא עשיתי מגוון קורסים מפקולטות שונות).  בתום השנה הראשונה היה עלי להחליט על מסלול לימודים (מבין כלל התארים בטכניון) – והחלטתי ללכת על התואר של ביוכימיה מולקולרית. דווקא השנה הזו – בה טעמתי מהעולמות השונים שיש לטכניון להציע – היא שחידדה לי כי ביולוגיה היא התחום בו אני מעוניין לעשות תואר. קורסי הביולוגיה שעשיתי היו המעניינים ביותר, ועם המרצים הטובים ביותר!

 

3 טיפים כיצד לאזן בין החיים האישיים לחיים הסטודנטיאליים

  1. לא להישאב ללמידה! תמיד אפשר ללמוד יותר ולהשקיע עוד זמן בשיעורי הבית, אין לזה גבול. חשוב לשים את הגבול ולפנות זמן לתחביבים, או גם סתם לצפות בסדרה – אפילו להכניס ללו"ז זמן מנוחה מוגדר.

 

  1. לעבוד מסודר! במיוחד כשיש קורסים רבים ולא מעט שיעורי בית (בעיקר בשנה ראשונה), חשוב להיות מודעים למשימות הפתוחות ולתכנן כראוי את הזמן. לפעמים יש ימים עמוסים שקצת יותר קשה לבלות בהם, אבל לרוב זה נגמר תוך זמן מה. הסדר והארגון עוזרים להבין מתי יש צורך במאמץ גבוה יותר, ומתי אפשר לשחרר. ככה גם אפשר להימנע מלחץ מיותר של הגשות ברגע האחרון.

 

  1. ללמוד עם חברים! מומלץ מאד למצוא חבר'ה מהתואר שמסתדרים איתם וללמוד איתם ביחד. ואז, אחרי ששוברים ביחד את הראש על גיליון בחדו"א או שיעורי בית בביולוגיה של התא – יוצאים ביחד לבר הקרוב לביתכם :).

 

סיפור מצחיק מהמחקר הנוכחי? מהלימודים?

במהלך התואר הראשון כיהנתי כיו"ר וועד הסטודנטים של הפקולטה לביולוגיה. הייתי בתפקיד במהלך שנת הקורונה – שנה עמוסה לכל הדעות. במסגרת התפקיד הייתי צריך לדבר רבות עם הפקולטה, וכן עם הסטודנטים נציגי הסמסטר של כלל המסלולים בפקולטה. אחרי מעל לחצי שנה של דיבור יומיומי דרך הזום והוואטסאפ עם אחת הנציגות (שלא פגשתי פנים מול פנים לפני כן), פתאום נתקלתי בה "בחיים האמיתיים", באחד מקורסי המעבדה. היא מגיעה אלי מרחוק ואומרת לי שלום בלבביות ושמחה. אחרי כחצי דקה של שקט מביך, היא הבינה שאני לא מזהה אותה והזכירה לי את שמה. סיטואציה מאד מביכה, אך גם מאד משעשעת :). אין ספק שהקורונה הביאה לנו גם כמה דברים מצחיקים וחיוביים.

טיפ לסטודנט המתחיל?

בשביל לצלוח את התואר – קודם כל חשוב להנות.  התואר לא קל, ויש בו אתגרים רבים. לכן, ממליץ מאד להשקיע מאמץ בתחזוק החיים האישיים, תחביבים וסתם דברים שעושים לכם טוב.

השקיעו זמן בלהכיר אנשים חדשים – מי יודע, אולי הם יהפכו להיות חברים לכל החיים! כמה מחבריי הטובים ביותר כיום הם חבר'ה שהכרתי כאן במהלך התואר.

בנוסף, חשוב לנצל את הקורסים השונים שהפקולטה נותנת, וכן את האפשרות לבצע פרויקט מחקר באחת ממעבדות המחקר במהלך התואר הראשון – זו הדרך האופטימלית להבין ולמפות תחומי עניין, וממש לקחת חלק בעבודה מחקרית אמיתית במהלך התואר הראשון. פרויקט המחקר שעשיתי אצל מעבדתה של פרופ' מיטל לנדאו הוא שגרם לי להבין כי אני אוהב את המחקר המדעי בכלל והביולוגי בפרט.

קצת על הקמפוס ועל החיים בטכניון?

כמו להרבה סטודנטים חדשים – גם אני חששתי שאני הולך להגיע לטכניון ולהיתקל בעיקר באנשים מוזרים, שכל מה שעובר להם בראש זה הגשות ולמידה למבחנים. גיליתי שיש פה חיי חברה מטורפים!  במעונות הסטודנטים הכרתי חברים טובים מאד, ואגודת הסטודנטים מארגנת המון מסיבות שוות ואירועים לאורך כל השנה. בין לבין גם יוצאים לברים (בין אם ל"חונטה" – בר שנמצא ממש בתוך הטכניון! – ובין אם לברים שנמצאים בעיר תחתית או באזור הטכניון), עושים ערב משחקי קופסא או הקרנות טכניוניות של משחקי הכס.

מעבר לכך, בתוך הטכניון יש כמעט כל מה שצריך לחיי היומיום – מסעדות, סופרמרקטים, בית מרקחת, בנק, דואר, ואפילו חדר כושר ובריכה (חדר הכושר בתשלום סמלי והבריכה לגמרי בחינם לסטודנטים לתואר ראשון!).

כסטודנט לביולוגיה בטכניון, מה תוכל לספר על הפוטנציאל לקריירה שאחרי הלימודים? לאן פנייך מועדות?

למען האמת – השאלה הזאת ליוותה אותי החל מתחילת התואר הראשון. ההבנה שהתחדדה אצלי היא שכדי להגיע למשרות טובות בתחום, כדאי לעשות תארים מתקדמים – לכל הפחות תואר שני, בעדיפות גם לדוקטורט. תואר מהטכניון הוא תואר נחשב – וככזה פותח המון דלתות. בין אם בתעשייה, ובין אם במקומות אחרים באקדמיה (אוניברסיטאות שונות בארץ, מכון ויצמן, וגם אוניברסיטאות יוקרתיות בחו"ל) – המותג "טכניון" לחלוטין בא לטובת בוגרי המקום.

הופתעתי לגלות כמה עולם התוכן של ביולוגיה וביוכימיה הולך ומתפתח בתקופה האחרונה – חברות הזנק (סטארט-אפ) רבות בתחום הרפואה המותאמת אישית, תהליכים ביוכימיים שונים בתעשייה, פיתוח תרופות חדשניות… והקורונה בכלל גרמה לכל התחום להתפתח באופן מואץ. כי אין מה לעשות – כולם נוכחו לדעת כי לא משנה כמה המחשבים שלנו יהיו מתוחכמים, בסוף ווירוס קטן יכול להשפיע על החיים של כולנו :).

מהבחינה הזו, התואר בטכניון משלב כבר בלימודים הבסיסיים חשיפה למגוון רחב של שיטות המחקר המתקדמות והעדכניות ביותר – באופן שמאפשר התמקצעות בשלב מאוחר יותר בתארים המתקדמים והעבודה.

זמינים עבורכם גם ברשתות החברתיות